”Tervetuloa PorvooPodin studioon!” Sisään astuu podcast-vieraamme, jonka kanssa korkkaamme vastavalmistuneen PorvooPodi-studion. Istahdamme alas kotoisiin nojatuoleihin ja valmistaudumme nauhoituksiin. Kiire pysähtyy, ja aina valppaana uutisviestejä odottava lehtiyrittäjä saa jättää puhelimensa hetkeksi kulisseihin. ”Äänettömälle, kiitos.”
Nyt maailma saa odottaa, sillä haluan kuulla vieraamme tarinan tsupparista toimitusjohtajaksi. Pilke silmäkulmassa hymyillen vieraamme Mika Laine laskee kännykkänsä lattianrajaan ja kaikki on valmista.
PorvooPodin studio sijaitsee WSOY-talossa, joka on yksi kaupunkimme historiallisista maamerkeistä, ja tällä korttelin kokoisella vihreällä talokompleksilla on paikkansa monen porvoolaisen elämässä ennen ja nyt.
Pian kuulenkin, että eräänlainen maamerkki tämä talo on ollut myös Mikan omalla polulla: Jo pikku poikana Mika on päässyt tutustumaan lehdentekoon silloisessa Uusimaan toimituksessa, jossa hänen isänsä Olavi Laine työskenteli ennen kuin vuonna 1984 perusti yhdessä puolisonsa Hjördis Laineen ja Jukka Heinon kanssa oman Itäväylä-lehden.
Yrittäjän itsenäisyys ja vapaus
Nyt siis istumme tässä samassa talossa noin 40 vuotta myöhemmin Itäväylän päätoimittajan Mikan kanssa ja keskustelemme lehden historiasta, lehtiyrittäjän arjesta ja toimittajan työstä. Pohdimme myös journalistin etiikkaa, yksityisyydensuojaa ja tiedonvälityksen tehtävää nykymaailmassa, jossa tahti kiihtyy koko ajan. Kuinka jutut syntyvät, ja mitä kaikkea oikeastaan tapahtuu lehtijuttujen ja otsikoiden takana?
”Paikallisuus – se on se meidän juttu.”
Lehtityö ja yrittäjyys ovat tainneet tulla Mikalle jo ”äidinmaidossa” – mutta eihän mikään menestystarina synny ilman, että on mutkia matkassa. Siitä kertoo Itäväylänkin monivaiheinen historia. Kuitenkin itsenäisyys, ketteryys ja uskallus tehdä nopeitakin päätöksiä näyttävät olevan Itäväylän kaltaisen paikallismedian menestystekijöitä. Paikallisuuteen ja uutisointiin panostavalla lehdellä on paikkansa, niin printtinä kuin verkossa.
”Niin kauan kuin paperia tehdään, lehti ei kuole”
Mika kertoo, että käyttöliittymänä printtilehti on edelleen voimissaan ja formaattina pysynyt aika pitkälti samanlaisena tähän päivään asti, vaikka sen on ennustettu kuolevan milloin minkäkin uuden innovaation ja uusien medioiden myötä. Totta. Ja eipä ole ihminenkään käyttöliittymänä juuri muuttunut kirjapainotaidon ja sanomalehtien historian aikana. Fyysinen, konkreettinen ja käsinkosketeltava lehti pysyy kädessä – sen jutut eivät huku virtaan, eivätkä algoritmit hypi silmille. Paperilehden lukemista ja selailua leimaa levollisuus ja verkkaisuus.
Verkossa sen sijaan on helpompi panostaa ajankohtaiseen, nopeaankin tiedonvälitykseen ja uutisointiin. Eri medioiden hyödyntäminen on nykypäivää myös Itäväylässä, ja juuri tietotekniikka on ollut se, mitä Mika on aikanaan perheyrityksen toimintaan tuonut.
Vaikka tietotekniikka ja esimerkiksi livestriimaus- ja videopalvelut ovat lähellä sydäntä, pian 40 vuotta lehtialalla mukana ollut Mika nimeää tärkeimmäksi motivaatioksi työlleen ihmiset ja kohtaamiset. On tärkeää olla avoin ja aidosti kiinnostunut ihmisistä ja ilmiöistä.
”Uteliaisuus on jokaisen toimittajan tärkein ominaisuus.”
Kun kiinnostava juttuidea tai tärkeä uutisvihje kilahtaa puhelimeen, on reportteri valmiudessa lähtöön, aikaan ja paikkaan katsomatta – se on yrittäjän vapautta.
Oliko puhelin nauhoituksissamme äänettömällä vai ei, sen tietää vain Mika itse. Nauhoitukset onnistuivat kuitenkin häiriöttä, ja pääset kuuntelemaan ja katselemaan keskustelumme PorvooPodin toisessa jaksossa.
Kuuntele ja katsele podcast: Oikeassa paikassa oikeaan aikaan – Mika Laine
Kuka?
Yrittäjä Mika Laine, Itäväylä Viestintä Oy
Syntynyt 1970
Itäväylä-lehden päätoimittaja ja toimitusjohtaja
Asuu Porvoossa
Mukana mm. Porvoon Yrittäjät ry:n hallituksessa ja Streamers-livestriimauspalvelussa
Verkkosivu: www.itavayla.fi